Sommargazpacho

Den här gazpachon är gjord på ren och skär sommarlängtan. Väl medveten om smakskillnaden på importerade jordgubbar så här års och hemodlade från landet om ett par månader kunde jag inte stå emot en liter otroligt billiga gubbar (och gummor) på Möllan i lördags. Det går ju nämligen att tills vidare boosta smaken lite med smarriga bärkompisen hallon t ex. Sommargubbar läär dock bli ännu godare. Vi lyxåt detta som lunch, men den kan även serveras som dessert. Då då kunna räcka till dubbelt så många portioner.

Annars är vi mitt inne i Ericas raw food-meny och idag på dag 9. Det har gått oförskämt lätt hittills, även om vi tagit oss ett par mindre friheter: utöver denna bärgazpacho så bytte vi i lördags ut lunchsalladen mot en lunch på Raw Food House, och på kvällen festade vi på färsk kokosvatten, eftersom jag hittade unga kokosnötter på min torgrunda. Älskar färskt kokosvatten. En helt annan sak än de förpackade, även om vissa av dem också funkar i brist på färskvara. Vi bor ju trots allt i Sverige.

Mängden lime och eventuell sötning som behövs till gazpachon lär bero på hur mogna jordgubbarna är. Agaven tillsatte jag för att balansera upp syran, så vill du undvika sådan är det ett tips att tillsätta mindre limejuice från början.

Sommargazpacho, 2 portioner

  • 1 liter färska jordgubbar
  • 2 dl hallon, frysta eller färska
  • 1 dl vatten (mer om du vill ha en tunnare gazpacho)
  • 1/4-1/2 lime: juicen från
  • 1 tsk mjuk eller flytande kokosolja
  • en eller två nypor salt
  • eventuellt en skvätt agave

Skölj och rensa jordgubbarna, och häll dem tillsammans med hallonen i en matberedare. Tillsätt vatten, limejuice, kokosolja och en liten nypa salt. Mixa tills du har en slät soppa. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer salt och agave om gazpachon behöver sötas till. Det lär bero på hur sommarmogna jordgubbar du får tag på.

Annonser

~ av eanie på 24 april 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: