Rå och vegansk matkasse

Stor, grön sallad med råtorkade fröer och dressing

Från raw food långt borta, till raw food väldigt nära: i en matkasse på väg till ditt hem. Jag skrev för inte så länge sedan om att Raw food shop och Living Light skulle börja leverera råa matkassar, och jag har sedan dess haft chans att testa på dem. Företaget heter helt enkelt Raw food-matkasse (fast med särskrivning, vilket verkar vara något av ett genomgående drag för verksamheten). De erbjuder ett antal olika alternativ, om vilka ni kan läsa mer på deras hemsida. Avsikten är inte att göra reklam för dem, utan recensera som vilken restaurang som helst, fast utan lokalsnack eftersom jag har inte varit där. De har annars också butik och avhämtningsställe i Malmö.

Wraps med auberginebacon

Maten anlände i stor kartong till vårt lokala paketombud och bestod huvudsakligen av grönsaker, frukt, nötter och frön med tillhörande recept, men också en del förberedd och färdiglagad mat. Rätterna innefattade saker som Wraps med auberginebacon, Spicy ingefärsmarinara med Shirataki pearls, Vårens gröna soppa, Marinerad vitkål och portobello med kålrabbimos och Stor, grön sallad med råtorkade fröer och dressing. Det mesta var både snabb- och lättlagat, även om det ibland var svårt att gissa vilka ingredienser som avsågs (t ex ”säsongens salladstillbehör” när man har 5 kg grönsaker att välja på och ingen av dem uppenbart i säsong), vilket resulterade i att vi använde egenköpta ingredienser för att inte råka ta vad som behövdes senare i veckan, och därför i slutändan hade en hel del överblivet.

Det finns också lite annat att tycka till om angående recepten men över lag var maten bra och en del av det ännu bättre än så. Vårens gröna soppa var väldigt god, och wrapsen, auberginebaconen och shirataki pearlsen spännande att testa, men annars var rätterna den här veckan inte egentligen något häpnadsväckande smakmässigt. Trevligt dock att de lyckats få ihop så pass mättande mat utan att använda speciellt mycket nötter, även om sådana också förekom.

Spicy ingefärsmarinara med Shirataki pearls

Det mest praktiska med raw food-matkassen var att det blev väldigt enkelt att av bara farten äta mycket rått. Jag äter oftast frukost och inte sällan ytterligare någon av målen råa, vilket då ger 2/3 eller helrå dagar, beroende på vad man i övrigt stoppar i sig.

Den invändning jag har är främst att det blir otroligt mycket packmaterial och förpackningar. Det behövs förstås för att skydda maten under transport, men när man fyller en hel soppåse med bara plast och frigolit är det inte utan att det gnager ordentligt på samvetet. Det är också lite komplicerat för oss att få hem maten då de inte hemlevererar och vi endast har cykel att transportera de tämligen otympliga lådorna med. Årstiderna och Mossagården, som levererar grönsakslådor snarare än matkassar, har löst packning och transport betydligt smidigare. Ytterligare ett par invändningar lämnar jag hädan då jag tror verksamheten kommer att förbättras när de kommit in i gängorna lite (t ex har det varit lite svårt att komma i kontakt med dem), men över lag var det ett positivt experiment. Mer lättillgänglig raw food åt folket!

Vårens gröna soppa

Annonser

~ av eanie på 14 mars 2012.

2 svar to “Rå och vegansk matkasse”

  1. Vilken himla bra idé att börja med råa matkassar, för oss som inte lagar så mycket sådant är det ju jättemycket smidigare att prova maten på det sättet! Synd att de inte har hemleverans (till mig i Växjö) ;)

  2. Jag fick för mig att jag sett att de levererar till hela landet, med sitt kylsystem, men nog inte billigt å andra sidan. Ett alternativ är grönsakslådorna från Årstiderna och liknande (finns nog ett flertal). Vi hade det ett tag och det var också ganska praktiskt. Viss skillnad förstås för man får hitta på vad man vill laga själv. Det kommer receptförslag med men man får köpa till ingredienser och de recept vi fick var oftast inte vegetariska (än mindre veganska). Jag gillade dock. Vi hade en låda med lokalodlat och eko. Sedan började jag odla själv =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: