Äntligen Raw Food House

Jag är lite småkär i Skåne. För vad jag tror är första gången i mitt liv känns det som att jag bor i rätt ände av landet, den där det händer en massa spännande. I alla fall på raw food-fronten; Vegeriet i Helsingborg med sin veckans raw-rätt, Kivik med sitt Lilla Råa, Malmös Café Stunden – och för den delen närheten till Köpenhamn med 3-4 ställen där också – och så nu nyöppnade Raw Food House, även det i Malmö. Visst är det härligt! (Jag är säker på att det händer saker i övriga landet också. Jag har bara sämre koll på det, så kommentera gärna ni som vet.)

Vi besökte Raw Food House tre dagar efter att de öppnat, och möttes av glatt leende tjejer i en ljus och härlig lokal. Vi var medvetet tidiga med planer för frukost, vilket blev till brunch, och påföljande bakverksprovning. Med så mycket att välja på i diskarna blev det en beslutsångestsekvens, vilken löstes av ett förslag från ägarinna Linda om att vi skulle dela brunchen. Perfekt, tyckte vi som inte kunde slita ögonen från bakverksmontern.

Brunchen bestod av mindre mängder godsaker som till vardags serveras som hela rätter, som jag förstod det av menytavlan: rawfoodpizza (ovan), squash- & morotspasta (nedan), samt en fruktsallad med cashewgrädde (tredje fotot från ovan).

Pizzan bestod av ruccola, tomater, cashewpesto och en pizzabotten som var en av de bästa raw:a jag smakat hittills. Den hade en god, rund smak med en hint av oregano, samtidigt som den var tunn och höll ihop ordentligt (vilket inte alltid mina egna gör..).

Pastan bestod av grovt strimlad squash och lite morot, och till det pastasås, sallad och pumpafrön. Det här är nog den av alla raw-rätter som jag ätit allra mest själv, men den är fräsch och god, och i Raw Food Houses tappning inte ett dugg vattnig, vilket både pasta och sås lätt kan bli innan man lärt sig vissa knep.

Desserten var en fruktsallad med mynta och cashewgrädde, serverad i en hjärtformad skål. Enkel men uppfriskande, och inte överdrivet extra mättande.

Lite tedrickande och besök på toan, där det praktiskt nog byggts in en gästbok i form av en vägg. Kan hända att någon lämnade en liten hälsning där.

Sedan tillbaka till dessertdisken för lite gluttande och velande. Till slut bestämde vi oss för att dela på två cheesecakes: en choklad med kakaonibs och mintsmak, och en med hallon och blåbär. Till detta ytterligare lite te.

Som ni kanske förstått av allt mitt chokladrecenserande älskar jag choklad, och den här får väl påstås vara nära nog perfekt för min smak. Mörk och maffig, lagom mintig och med kakaonibs som hunnit mjukna till lite. Underbart god. Och vacker, inte sant?

Och halloncheesecaken.. trots att jag nu diggar choklad kan jag inte påstå att den här inte var minst lika god. Fruktig, söt och inte alltför mäktig. Fantastiskt god.

Uppenbart nöjd, alltså, och lycklig över att vi nu kan välja på hela två ställen i stan, och senare när Kiviks Lill Råa öppnar för säsongen, hela tre. Sämre kan man ha det!

Om jag till sist ska komma med något slags kritisk input så är det väl möjligen att uppmana Linda & Co att också våga satsa på mer vågade raw-rätter. Jag älskar både råpizza och -pasta, och de gjordes väldigt bra här, men det är nog också de vanligaste rätterna att serveras på de raw-ställen jag besökt i Europa. Det finns så mycket annat gott, så för t ex newbies och sådana som främst äter raw ute kunde det vara skoj att visa på mångfalden. Men det står säkert på agenda, och på menyn för veckodagsluncherna finns det ju mer gott att välja bland som synes.

För brunchen betalade vi 149 kr inklusive dryck, och för desserterna 59 kr vardera.

Mer om café- och restaurang på tema raw här.

Raw Food House
Friisgatan 8 i Malmö
Vardagar 8-17
Lördagar 10-15

~ av eanie på 09 april 2011.

9 svar to “Äntligen Raw Food House”

  1. Missa inte Uppsala Ekodagar i Hågaby den 7-8 maj! Vi har klämt in över 35 utställare, föreläsningar, workshops och aktiviteter! Mats-Eric Nilsson, Pär Holmgren m.fl dyker upp, gör det du också! För mer information besök http://www.uppsalaekodagar.se. Varmt Välkomna!

  2. Nu har jag också provat Raw Food House! Jag åt en god pizza, men precis som du skriver så var det inte så jättespännande: en (väldigt god) botten med pesto (också väldigt god) och så ett berg av ruccola och lite tomater. Tog med mig två kollegor, som är nyfikna på raw, men de var nog också lite besvikna – inte över smaken eller innehåll men för att det var ganska mycket sallad eller soppa över rätterna – lite för likt det man kan göra hemma. Men gott!

  3. Yum the cakes look amazing! I’ll have to see if there are any raw food cafes here in Sydney, I don’t remember seeing any that would serve only raw food!

  4. Tack för tipset, Madelene!

    Mariabokmal: vad kul att du varit och testat! Visst var det ett mysigt ställe? Tror att det kommer att bli bättre och bättre.

    Maria: it was! I don’t know about r f places in Sydney, but there are a lot of raw foodies in Australia, so someone somewhere is bound to serve some (if not exclusively). Better climat for it too :)

  5. Kul!

    Var ligger raw food house?

    /Melissa

  6. Hej Melissa!

    Ursäkta dröjande svar. Adress och länk finns längst ner i inlägget.

  7. […] franska Rrraw – Grand cru de chocolat cru. Jag köpte först chokladen när jag var på då nyöppnade Raw Food House i Malmö, men jag har sedan sett den på både Goodstore i Stockholm och Astrid och aporna i Malmö (tror […]

  8. Trevlig läsning!

    Jag vill gärna tipsa om RAW som har öppnat på Prästgatan i Helsingborg :)

  9. Ja, vad spännande! Måste testas så fort jag har möjlighet att ta mig till Helsingborg på dagtid. Tack för kommentaren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: