Bärtårta

Bärtårta med blåbär och hallon

Botten

  • 1 dl mandel, blötlagd
  • ½ dl urkärnade färska, mjuka dadlar
  • en nypa salt

Blötlägg mandlarna några timmar eller över natt om du har tid. Skölj och låt vattnet rinna av innan du häller dem tillsammans med urkärnade dadlar och salt i en matberedare. Kör tills du har en grovkornig men jämn smet.  Tryck ut ett tunt lager i botten på en springform eller liknande.

Fyllning

  • 3½ dl naturella cashewnötter, blötlagda
  • 4 msk färskpressad limejuice
  • 3-4 msk agavesirap
  • ½ tsk vaniljpulver
  • en nypa salt

Blötlägg cashewnötterna några timmar eller över natt. Skölj och låt vattnet rinna av. Häll dem sedan tillsammans med övriga ingredienser i matberedare eller mixer. Mixa på högsta hastighet tills du har en riktigt slät och len smet. Lättast är det om du har en hästkraftig VitaMix eller liknande, men jag lyckades ganska bra med min medelmåttiga Philips efter ett par minuters körning. Smaka av och tillsätt eventuellt som det behövs mer av, och häll sedan smeten på mandelbottnen. Ställ att stelna i kyl medan du gör toppingen.

Topping

  • 2-3 msk god kokosolja, smält/flytande
  • ca 5 dl blåbär, färska eller frysta/lätt tinade
  • 3-4 msk agavesirap

Smält kokosoljan i en kastrull. Häll den sedan i (den rengjorda) matberedaren tillsammans med blåbär och den mindre mängden agave. Jag höftade kraftigt på mängden blåbär, så om du vill kan du så klart börja med en mindre mängd och tillsätta så att du får en lagom mängd topping. Men bättre med för mycket och att lämna lite än för lite. Mixa ett bra tag så att du får en jämn bärsmet. Smaka av och tillsätt mer agave om du vill ha det sötare. Häll sedan på tidigare lager springformen.

Ställ att stelna i kyl eller frys. Låter du den frysa helt behöver den en halvtimme-timme i rumstemp före servering. Även när den är kylskåpskall blir den godare av en kvarts uppvärmning. Dekorera med hallon eller andra bär.

~ av eanie på 23 februari 2011.

4 svar to “Bärtårta”

  1. gud vad gott! :)
    det här måste jag testa.
    du får ha en bra vecka. kram

  2. Ja, den här kan rekommenderas :)

    Trevlig helg!

  3. Looks so yummie!!!

  4. Mumma! trevlig helg! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: