Grönkålschips

Dagens gröna – veckans andra – blir i form av ett hälsosamt och krispigt snack som är så smarrigt att den tål att tjatas om: grönkålschips.

Grönkålschips är superenkla att göra, men kan ta lite tid om du vill göra dem raw food-style, så förbered dem i tid så att du kan filmkvällsfrossa i lugn och ro.

Grönkålschips

 • grönkål
 • olja: oliv-, raps-, hampa-, argan-…
 • salt
 • ev vinäger, eller soja/tamari…
 • kryddor: chilli, cayenne, paprika, vitlök…

Själva kålen är grunden och allt annat tillför huvudsakligen smak, så det finns oändliga möjligheter. Ett tips är att prova med smaker du gillat på potatischips och se hur det funkar. En favorit hos oss är salt och cayenne.

Rengör grönkålen och låt rinna av ett tag. Skär bort den tjockaste bladnerven och riv eller skär kålen i bitar. Ta fram en bunke och häll i grönkål samt droppa över olja. Du behöver inte så mycket, men tillräckligt för att kunna massera in den i bladen. Tillsätt eventuellt också tamari eller vinäger, och slutligen valda kryddor.

Rör runt så att smakerna blandar sig och strö sedan ut allt på ett teflex/bakplåtspapper. Torka i tork- eller vanlig ugn på 40°C eller så lågt du kommer. Öppna och släpp ut ånga (om dukör trad.ugn), rör runt och kolla om det är färdigt varannan timme ungefär. Uppskattad torktid på låg temp torde vara åtminstone 6 h, men det kan variera väldigt så kolla då och då. Chipsen håller sig sedan flera dagar i lufttät burk och rumstemp.

Jag vet att jag inte är den enda som är hooked på grönkålschips, så frågan är om det finns läsare (kvar) med andra favvogrönkålschipssmaker?

Annonser

~ av eanie på 03 november 2010.

5 svar to “Grönkålschips”

 1. åh, det här låter spännande :)
  tack för din kommentar och lyckönskning i min blogg, blev jätteglad :)
  ta hand om dig! kramkram

 2. Jag är kvar! :-)
  Lite näringsjästpulver är inte helt fel på grönkålschips för den där ”ostiga” smaken. Annars är salt och chili finfint!
  Är det egenodlad grönkål du använder?

 3. Molly: Ja, du får testa! Tror att du kanske skulle gilla.

  Gott att höra fröken Fruity! :) Jag ska testa chilli nästa gång tror jag, för att se skillnaden mot cayenne. Kanske wasabi? Näringsjäst är också en bra idé – även om jag själv nöjer mig med idéstadiet på just den (gillar inte ost – utom halloumi då =)). Och ja, gärna raw-träff snart!

 4. Ja, egenodlad grönkål, glömde skriva det! Det bästa man kan odla när någon (vem??) bestämt att det bara ska säljas i SVerige strax före jul.Snart ‘säsong’ nu då. Chips funkar med röd grönkål också, och kruskål (sista har jag läst, men ännu inte testat).

 5. […] Grönkålschips […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: