Råchoklad: Ombar

Den här gången handlar mina chokladfunderingar om en råchoklad som är ganska lätt att få tag på, nämligen Ombars. När jag skriver ‘lätt’ menar jag ju tyvärr inte att de ligger där bredvid Maraboun på ICA, och troligtvis inte heller hos din lokala chokladspecialist, men den finns (förutom i webbutikerna) på ställen som Astrid och aporna i Malmö, Goodness i Helsingborg, och säkert Goodstore, Gryningen och liknande i Stockholm (ursäkta alla Göteborgare, jag har skamligt dålig koll på er stad).

Ombars har säkert flera av er stött på och smakat. Själv har jag provat Yumberry, Goji Berry och Acai & Blueberry, och inför det här inlägget Cashew & Coconut och Cranberry, samt – spännande – en i deras nya serie, som inte längre innehåller någon omdiskuterad agave, utan istället sötas med kokosblomsocker (på andra ställen står det kokosnötssocker respektive kokospalmssav) som sägs ha ett lågt GI och lite andra fördelar gentemot agave. Det är därför detta inlägg dröjt lite, det tog tid att få tag på de nya sorterna, troligtvis för att de ville sälja ut de gamla först.

Den av de nya jag har testat heter Probiotic Strawberry och innehåller alltså probiotika. Ännu en anledning att äta choklad.. ;)

För att börja med de gamla sorterna, eftersom de smakerna delvis finns kvar på marknaden och smakerna även återkommer i de nya, om än något ändrade. De flesta av de Ombars jag smakat har jag gillat. Någon av dem tyckte jag var lite för syrlig, och har således inte köpt igen, men så finns det ju gott om andra sorter att testa. Cranberry är också syrlig, men inte för, utan den är frisk och chokladig på en och samma gång. Cashew & Coconut överraskade mig positivt och är nog faktiskt min favorit bland de Ombars jag smakat, tack vare kokosen, som funkar väldigt bra med chokladen.

Och så den nya sorten: Probiotic Strawberry. Sedan omlanseringen har de inte bara ändrat ingredienser och smaker, utan även förpackning, form och storlek. Från 50 g till 38 g (priset har dock inte sjunkit) och jag vet inte om jag egentligen tycker att den nya designen är så mycket bättre. Men probiotikan väcker nyfikenhet, och jordgubb och choklad är hos mig en favoritkombo. Och det här är gott! Mustig choklad med en tydligt jordgubbston, mjuk och porös samtidigt. Den här får klart godkänt av mig och jag kommer absolut att prova mig vidare genom de andra nya sorterna.

Ombars görs på ekologisk kakao från Equador. Mer om Ombar Superfood Chocolate och deras filosofi kan du läsa här.

Annonser

~ av eanie på 01 juli 2010.

7 svar to “Råchoklad: Ombar”

 1. Ville bara tipsa om den pågående tävlingen där du kan vinna en signerad kokbok… http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id=109

 2. tack för alla tips på raw choklad, det ska jag kolla efter när jag besöker stora staden i sommar :)

  du får ha en fortsatt bra dag och helg :) kram

  ps. alice i underlandet är verkligen sevärd. ds

 3. kul att höra, får se till att få tummarna loss och se den snart!

 4. I Götet har vi ekostore! :) http://njutmaten.blogspot.com/2009/10/hem-ljuva-hem.html

 5. Åh perfekt, tack för det!

 6. mmm… gott!! :)

 7. […] Tidigare om Ombars här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: