Världens godaste raw-choklad, alla kategorier

Jag har utlovat ett avslöjande av min bäst bevarade raw-choklad-hemlighet, och det ska ni få. En del av er känner redan till den (så så välbevarad är den nu egentligen inte): har upptäckt den på egen hand, eller läst om den hos mig, för jag har nämnt det här chokladmärket tidigare, bara aldrig skrivit något inlägg om det. Men det förtjänar ett eget inlägg. Världens godaste raw-choklad, alla kategorier enligt undertecknad…

*trumvirvel*

The lovely, the delicious:

Mister Booja Booja (jubel)

Ni har säkert hört talas om dem, men har ni smakat dem? Inte? Då är det dags! För Booja Booja. Är. Så. Gott.

Och inte bara deras choklad, utan även deras glass, som finns i 5 olika mjölkfria sorter. De har i sin produktlinje även cacao nibs. Allt de har är inte raw (tyvärr) och allt är enligt ett försäljningsställe (Goodness Direct, där du kan klicka i valmöjligheter som äggfri, mjölkfri, vegansk osv) inte veganskt*, men många av produkterna är. Dessutom är produkterna ekologiska och tryfflarna handgjorda.

Två av deras sju chokladtryfflar är raw: deras Raspberry Ecuadorian Chocolate Truffles och de som kallas Ecuadorian Chocolate Truffle. De förstnämnda av dessa tickar hos tidigarenämnda Goodness Direct boxarna för samtliga av följande: Dairy Free, Egg Free, Gluten Free, Low Cholesterol, Lactose Free, No Added Sugar, Organic, Soya Free, Vegan.

Inte illa. Den senare har en något kortare lista där, t ex är den inte klassad som vegansk, men på själva förpackningen finns den veganska solrosen avbildad med texten ‘Vegan’ (*märkningen torde således vara felaktig hos Goodness Direct åtminstone för denna sort). Tyvärr talar Booja Boojas egen hemsida bara allmänt om produkterna (här, kolla awards-listan…) och inte specifikt om respektive sort, vilket hade varit mer praktiskt för ingredienskänsliga.

Raspberry är min favorit av de två, men jag tackar inte nej om jag blir bjuden på den andra heller. Den förra är härligt fruktig och söt och syrlig på samma gång, mot en bakgrund av mustig kakao. Den senare tar den mustiga kakaon och maximerar den. Jag tycker mig smaka lite kokos, men bara som bakgrundston.

Bland deras övriga produkter har jag smakat både glass och nibs (en av var), och en hel del av deras andra veganska tryfflesorter. Jag vet inte om jag bör erkänna det här, men jag har nog smakat de flesta av dem… Om det låter groteskt beror det på att de har en stor fin presentask med blandade smaker. Det är inte många av dem jag skulle tacka nej till! Möjligen kan jag säga att jag minst gillar den med ingefära (jag gillar annars färsk ingefära), om jag ska vara kinkig. Ska jag välja en favorit bland de icke-raw är det den med hasselnöt (foto nedan). Den är helt underbar. Fast kanske jag borde smaka allihopa igen för att vara riktigt säker…

Booja Booja är alltså en riktig favorit bland raw-chokladerna. Deras tryfflar vinner över de flesta hittills provade chokladkakorna – kanske något orättvist (det är egentligen två olika saker) – just för att de som tryfflar har så härlig konsistens: munsbitstora kakaopudrade bitar med mjuk, krämig mitt. Både Mulu och Pacari halkar längre ner på min prispall. Booja klarar att tävla även mot icke-raw och -veganska sorter, definitivt.

Men om ett företag kan klara det här med raw-choklad så här bra, så kan säkert fler. Det här är favvisarna bland dem jag smakat hittills. Så nu vill jag veta om du någon favorit? Och vad tyckte du som smakat om Booja?

Jag har handlat Booja Booja på ett flertal olika ställen. I Sverige på Astrid och aporna i Malmö, men jag vet att de finns/funnits även hos Goodstore i Stockholm. Du kan även hitta dem via internet hos Råvarubutiken och engelska The Raw Chocolate Shop, samt ett flertal ställen till som jag dock ännu inte själv prövat, bl a nämnda Goodness Direct. Svenska Gemenskap:Grön säljer också deras påskägg. Läs mer om äggen som handmålats av arbetare i Indien här (eller sök på Booja här).

Har jag då mer i rockärmen som skulle kunna trumfa Booja Booja? Jag har ett par chokladinlägg i pipelinen så det är inte omöjligt. Bl a har jag en riktigt spännande choklad att prova: jag har minsann lyckats komma över lite Qula Madre.

Annonser

~ av eanie på 16 mars 2010.

4 svar to “Världens godaste raw-choklad, alla kategorier”

  1. Livsfarlig information det här ;)

  2. Ja =) Men de är åtminstone mindre onyttiga än mycket annat sött.

  3. dessa är ju underbara, har testat hallon från råvarubutiken, oh my gosh. So addictive!

  4. Kul du också gillar dem, Mikkan! Enda nackdelen är att de försvinner så fort… =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: