Bok x2

Jag har nyligen läst två intressanta kostrelaterade böcker som är klart diskussionsvärda: Persson och Hedlunds Godis åt folket, som jag nämnde kort i ett chokladinlägg (mer om den längre ner), samt Jonathan Safran Foers Eating Animals.

Foer är som många säkert känner till författare till de kritikerrosade romanerna Everything is Illuminated och Extremely Loud and Incredibly Close. Hans primärt skönlitterära bakgrund hindrar honom dock inte från att skriva en mycket tänkvärd och insiktsfull bok om djurindustri och köttätande; i USA, men med relevans även för oss i andra delar av världen. Tvärtom gör den otippade författaren det här till en om möjligt ännu mer intressant bok. Han är ingen aktivist/vegan freak/infoga valfritt mindre positivt klingande attribut, som maler på för en redan frälst publik, utan en kille lite vilken som helst (bortsett från det lilla att han är en framgångsrik författare..) som väntar en son och vill ge den sonen det bästa möjliga livet – den bästa maten – och därför börjar ställa frågor. Livsviktiga frågor. Som han inte alltid får svar på, men dessa uteblivna svar säger ofta mer än de svar han trots allt lyckas få. Och det är läskigt även för en som trodde sig ha sett och läst mycket redan. Här finns mer att läsa, och även ett forum för tankar kring boken.

*****

Godis åt folket av Thomas Hedlund och André Persson är en helt annan typ av bok. Den undersöker godisätandets historia i Sverige och försöker hitta svar på hur vi kan vara den nation som äter mest godis i hela världen (i genomsnitt 17kg/person och år) och samtidigt vara ett land med hälsomedveten befolkning. Det skrivs i boken om lösgodis (roten till det onda), en hel del om naturgodis (ofta mindre nyttigt än vanligt godis!), om ekologiskt godis och förvånande nog också om stevia. Och A Non Smoking Generation. Otippat, men icke desto mindre intressant.

Beklagligt nog är Godis åt folket – som gick direkt till pocket noterar jag – dåligt redigerad, om än ok korrekturläst. Flera gånger var jag tvungen att hindra mig själv från att klaga högt (andra gånger lyckades jag inte lika bra), men tursamt nog lockar det intressanta ämnet till fortsatt läsning. Trist, Anderson Pocket. Det finns gott om arbetsvilliga förlagsutbildade textentusiaster. Jag kan förse er med en halv armé av dem. Bara att maila.

Någon som läst? Annars läs x2!

Annonser

~ av eanie på 03 mars 2010.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: