Rå-choklad: Mulu Chocolate

Jag ägnar mig för stunden helhjärtat åt choklad. Det är ett tveklöst härligt nöje för en chokladälskare som jag. Förvisso egentligen inget jag har pengar över till så här i januari månad, men bra choklad är sällan billig, och jag äter heller mindre, dyrare och av kvalitet, än billigare sämre grejer i kvantitet. Speciellt som det är raw/rå choklad* det handlar om, som är betydligt mindre onyttigt än ‘vanlig’ choklad.

Som ursäkt för detta chokladätande har jag att jag tänkte dela med mig av mina erfarenheter här på bloggen. Lite choklarrecenserande, med andra ord, i ett par olika inlägg framöver. Jag har provat några sorter tidigare, och jag kan ju inte annat än irritera mig nu över att jag inte skrivit om dem, men lite har jag kvar i minnet, så jag ska nog kunna göra ett par jämförelser under vägs.

Först ut tre sorter av samma märke, som jag inte kunde låta bli att leta upp och beställa efter att ha läst om dem både i den svenska chokladtidskriften Journal Chocolat (nr 4 2009, finns fortfarande i butik när det här skrivs) och hos Miss Best, nämligen Mulu Chocolates Silk, Dark och Dark with Raw Cacao Nibs.

Redan på väg från Posten med min beställda skatt under armen var jag tvungen att riva upp paketet för att ta mig en nyfiken titt. Så långt kommen blev jag ju också tvungen att öppna och smaka en av sorterna, fastän det var precis före lunch och allt. Jag föll för frestelsen av Mulus Silk – deras motsvarighet till mjölkchoklad, och med 58% kakaohalt. Jag saknar mjölkchoklad det gör jag, eller snarare inbillar jag mig. Sanningen är den att jag redan innan jag blev vegan övergav mjölkchoklad till förmån för mörkare och dyrare choklad som då börjat dyka upp i en mängd olika sorter på marknaden (1848s Noir Framboise var en favorit), men det har jag en tendens att glömma bort av nån anledning. Gammal vana, kanske.

Så när jag fifflade med förpackning och nedbrytbar innerplast, och till sist lyckades bryta en ruta i kylan och få smakat, mumsade jag glatt och lite för fort på. Och blev så besviken. Men läs vidare, det finns mer att förtälja.

I princip varenda sorts rå-choklad jag hittills smakat har jag initialt blivit besviken på, ärligt talat. Den av Shazzies chokladsorter jag provat (Temptress) var det exakt samma sak med. Jag ångrade bittert att jag lagt hela £4 på den och var nästan glad över att kakan bara var en liten stackare. Och jag vet varför: för att mitt chokladminne ligger kvar i den gamla världen s a s, den som representeras av Marabou och Cloetta m fl. Detta minne överensstämmer inte ens med verkligheten. Skulle jag sätta i mig Marabous mjölk idag är jag säker på att jag skulle uppleva den så sötsliskig att det skulle ge mig ilningar i underkäkarna.

Inte ett helt rättvist utgångsläge för Mulu Silk, insåg jag, som jag läst så entusiastiska rekommendationer och därav fått höga förhoppningar. Jag beslutade mig för att ge den en ärlig andra chans senare, i lugn och ro. Och då blev chokladen genast mycket godare.

Fortfarande kanske inte min absoluta råchokladfavorit, Silk, men den har verkligen en läcker ‘mouth feel’ (för att använda chokladsnack…) och en härlig eftersmak. Det är smaksensation efter smaksensation och ingen av dem liknar den andra. Den fantastiska konsistensen – Silk är verkligen rätt namn – överträffas nog (och det är ett nog) hittills för mig bara av en annan sort (om den i ett annat inlägg).  Den är inte alls så hård som många andra (t ex The Raw Chocolate Companys kakor, som jag minns dem), utan silkeslen, kanske fortfarande med en aningen vattnig ton, jämfört med krämig gräddig Marabou Dukat t ex (men så slipper du också Dukatens sandpapperseffekt i munnen efter).

Nästa av Mulus sorter jag provade var Dark Cacao Nibs, med 67% kakaohalt. Jag har smakat någon sorts råchoklad med nibs tidigare, jag minns inte vilken, som jag tyvärr inte varit så förtjust i. Nibsen var då lite för många och för hårda för min smak. Så jag hade en helt annan utgångspunkt för den här än för Silk:en. Och jag fullständigt älskade den här! Samma härliga konsistens och en mörkare, mer fyllig smak, och inte alls för mycket kras. Jag tror att det här är den godaste råa chokladkakan jag smakat.

Slutligen då Mulus tredje smak: Dark, även den 67% kakaohalt. Den har samma härliga mörka chokladsmak som kakan med cacao nibs och samma rena lenhet som Silk:en.Väl godkänd, den också.

Mycket mer än så tänker jag inte säga om Mulus choklad, jag tycker att du själv ska ta och smaka, om du inte så redan gjort. Jag kommer jag definitivt att köpa Mulus choklad igen, vare sig de utökar sortimentet med fler smaker eller håller sig till dessa. Du hittar deras produkter och mer information om ekologiska ingredienser, förpackningsmaterial och annat på muluchocolate.co.uk. Jag köpte mina från The Raw Chocolate Shop, men de finns i ett par olika svenska nätbutiker också, dock i nuläget ingen av raw food-butikerna, tror jag. Det verkar som att den svenska chokladbranschen fått upp ögonen för rå-choklad med andra ord. Kul!

Nästa chokladinlägg blir om Pacari Raw 70% och 100%.

*Jag utgår från att de flesta som läser här hos mig redan är väl insatta i teorin bakom raw, men för den som inte är det kan jag komma med glädjebeskedet att s k rå/raw choklad inte bara är mindre onyttig, då den inte innehåller vanligt processat socker som sötning och ingen mjölk, skadligt fett eller konstiga e-nummer. Den anses rent av vara nyttig med sin obehandlade råa kakao, som är en riktig höjdare till superfood. Är du raw foodare kanske du dock också känner till att raw food-världen är något delad vad gäller självklarheten i den här nyttigheten, dels vad gäller just kakaon, dels förtärandet av superfoods i allmänhet. Jag ska inte gå in djupare på den diskussionen, låt mig bara säga att måttlighet är att rekommendera i de flesta lägen. Hur som helst är rå-choklad betydligt mindre onyttigt än de flesta av livsmedelsbutikernas sockerproppade mjölkchoklader.

Annonser

~ av eanie på 16 januari 2010.

9 svar to “Rå-choklad: Mulu Chocolate”

  1. Sjokolade:-))) …hver dag… Lager mye selv.men må vel si at den aller beste jeg har smakt er Booja-Booja fra Råvarebutikken!! Det var en nyyytelse som er ubskrivelig…
    Herlig blogg..
    Fortsatt super helg fra Randi

  2. Ja den här chokladen får man ju prova! Spännande att du ska prova Pacari, jag köpte just 70%kakan, men jag har inte smakat den ännu!

  3. Tack, Randi! Hoppas att du fick en trevlig tur här i Skåne.
    Ja, Booja Booja tillhör också mina favoriter. Gottgott! Dem ska jag prova igen när jag är klar med choklad’kakor’ och går vidare till ‘tryfflar’ ;)

    Vad kul att du också ska prova Pacari, Breathless! Du får berätta vad du tyckte! Hittade du den i butik, eller via nätet?

  4. Jag köpte Pacari från rawfoodshop. Ska bli spännande att prova. Och det där med Booja Booja får jag kolla upp. Var köper jag dem?

  5. Jag har köpt när jag varit i England och från therawchocolateshop.com, men jag tror att ravarubutiken.se i Kivik har nu. Astrid o aporna har ibland också, kanske Goodness i Hbg? Hallonsmaken är riktigt god, tycker jag, och hasselnöten, men den är nog inte helt rå.

  6. Mulu silk smakar för fett enligt mina smaklökar och bara en av Shazzies passar mig. Mina absoluta favoriter är raw livings choklad. Smakar inte fett och har en mjuk chokladsmak. Conscious chocolate har tyvärr blandat cocossmör och mesquite vilket har gett dem en otrevlig bismak. Var hittar jag Pacari?

  7. Tack för din input, Maria! Vilken av Shazzies gillade du? Den enda jag smakat var jag inte så förtjust i, men jag provar gärna igen/annan sort. Har en av dem i beställning, så jag håller tummarna för att den är god…
    Smaken är verkligen som baken =) Mulus 3 sorter har jag ätit en liten bit av då och då, och tycker bättre och bättre om dem. Hoppas att du gillar Pacarin då istället! Du hittar den bl a hos Rawfoodshop.se och hos ett par olika choklad-nätbutiker, som jag dock aldrig själv provat handla hos ännu.

  8. Goddess är den jag gillar, jag måste testa Pacari :-)/Maria

  9. Jag har en annan Shazzie på väg, men då vet jag till en annan gång =)
    Ja, du får testa Pacari (och berätta gärna vad du tyckte =)). Jag sprang på lite mer av märket, i Lund av alla ställen, så ev klämmer jag in en liten uppdatering framöver också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: