Street nosh

Om förra inlägget handlade om restaurangmat i London handlar det här om mat du kan hitta på språng. I gengäld något billigare, och inte nödvändigtvis utan rumpvila.

Ytterligare en aspekt att ta hänsyn till på den här resan – utöver raw-tveksamt resesällskap och begränsad tid – var nämligen budget. Det kan bli tämligen dyrt att äta ute 3 måltider om dagen, i synnerhet om man väljer välrenommerade etablissemang – även när resan lyckosamt infaller då valutakursen råkar vara oväntat fördelaktig. För den som inte kan eller vill laga egen mat på resan finns sätt att hålla kostnaderna nere en aning.

Dels kan man ofta hitta färdigskurna frukt- eller grönsaksrätter i vanliga livsmedelsbutiker. Har du dessutom en lång inköpslista över produkter att smuggla med hem är ett tips att ta sig till en större filial av någon av drakarna Tescos/Asda/Sainsburys. Men de är tämligen tråkiga atmosfärmässigt (för att inte nämna alla andra invändningar man kan komma med), och kan jag stödjer jag personligen hellre privatägda butiker, marknader m fl engagerade initiativ. De kan dock ibland vara svåra att hitta när man inte är hemma i en stad, och då kan man leta efter mittemellan-alternativen.

Två egna favoriter bland sådana i London är Planet Organic och Whole Foods (fortfarande kedjor dock). Den senare hade jag tidigare bara besökt i USA, men den finns nu också bl a i Camden (vi länsade deras Booja Booja-sortiment…). Dessa kedjor specialiserar sig på eko- och hälsoprodukter bl a, och har massor av spännande kända och okända namn och produkter.

Vissa av butikerna har även en mycket praktisk liten picknickavdelning, där du kan sätta dig att äta saker du köpt i deras butik eller deli/café. mycket godare, och garanterat mindre hälsovådligt, än den vita rostbrödsskiva med sylt vi erbjöds där vi bodde. Alla Planet Organics, Whole Foods och liknande har säkert inte picknickbord, men det är värt att kolla upp och ha som något billigare salternativ till dyrare restauranger (frukosten på fotot ovan till höger som består av vetegrässhot (igen) och kokosnötsvatten är taget på Planet Organic Westbourne Grove).

Det finns runt om i London också flera ställen som säljer juice, smoothies och annan raw i stånd eller kiosker. Ett sådant är Rainforest Creations på Spitalfield market, som i sig är besöksvärt (foto överst). Där åt jag för £5 (då ca 55kr) en falafelliknande Rainforest Roti, som var helt fantastiskt god och mättande. Och vacker. Kanske t o m den godaste lunchen på hela resan. Kolla även in deras tårtor och bakelser (nedan)…

Hemresekosten blev ett liknande budgetalternativ; Kokosvatten med persika-mango-smak och raw pumpkin pie, inhandlade hälsomeccat (eller om det bara är jag som vallfärdar dit…) Infinity Foods i Brighton. Men mer om Brighton i nästa inlägg.

ps. Får man anse det vara en lyckad resa raw-mässigt när det från början raw-försiktiga resesällskapet äter upp ens raw pumpkin pie?! ;)

Annonser

~ av eanie på 29 november 2009.

2 svar to “Street nosh”

  1. Hurra hurra hurra, vad kul att se att du är tillbaka! Blir väldigt inspirerad av dina fina bilder och berättelser från UK, både när det gäller resande och rawande. Kanske dags för en inspirationsutbytande Skåneträff snart? Jenny

  2. Hej Jenny!
    Hihi, tackar, kul att höra ifrån dig också! Jag är absolut med på träff. Ska vi försöka ge oss på att styra upp nåt i galenskapen som tiden fram till jul innebär, eller kanske en kick-starts-träff i januari? Kanske bättre att ta via forumet. Jag mailar dig där. =)x

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: