Kombucha Chic

KombuchaEfter att ha läst om Kombucha i diverse sammanhang, om dess fördelar och nyttigheter, hade jag svårt att motstå när jag såg att Astrid och aporna hade tagit in två smaker i sortimentet. Detta trots pris (99 pix för en 75:a) och den rapporterade tudeltheten vad gäller smaken – det förefaller i likhet med Marmite vara en sån sak folk antingen älskar eller hatar. Men jag älskar ju Marmite. Och, visar det sig, även Kombucha!

Ännu en urtida asiatisk skatt som grävts fram och adopterats av väst, är Kombuchan ett sött fermenterat te som innehåller goda bakterie- och jästkulturer, enzymer, aminosyror, antioxidanter, vitaminer mm. Den sägs kunna bekämpa dåliga bakterier, motverka candida och vara allmänt hälsofrämjande. Dock vill jag minnas mig ha läst om vissa reservationer angående den hypade nyttigheten och relativt få vetenskapliga tester har dokumenterats.

Det är en märklig smak. (Naturligt) kolsyrad, syrlig, lätt vinägeraktig; jag kan inte ens beskriva den. Kan tänkas att fans av syrat (och kanske Rejuvelac??) kan härleda den, liksom vitvins-njutare (därmed inte sagt att det direkt smakar varken eller). Jag tror man får smaka själv, helt enkelt. Sorten jag provat är smaksatt på temat Green tea & Peach, men det ska även finns 100%-igt Kombucha Tea. Sorten jag har heter Gaia’s Organic Kombucha och är ‘Not pasteurised, not heat-treated, just 100% live’.

Det finns gott om att läsa på nätet, bl a här (den sort jag har) och på forumet Alternativ.nu. Även Tistelvind skriver lite på ämnet här. De säljer även Kombucha-kultur för egen tillverkning. Så långt har jag inte kommit ännu, men vem vet om jag skaffar mig en Kombucha-baby?

ps. här är den riktiga Kombucha Chic.

Annonser

~ av eanie på 23 juli 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: