Inspirationspaus

Utlandsresan blev ett brott i vardagen på ett bestämt sätt. Inspirationen fick sig en törn efteråt, och jag som ägnade hela mars till raw-uppvärmning… Men det har hänt mycket annat. I trädgården har det börjat växa, och det har varit raw-fika. Mariabokmal, som i kommentarerna till mitt inlägg E-mail-detox från 8 mars tipsade om en raw veckomeny som finns fixed och färdig att ladda ner från oneweekraw.com, är idag inne på dag 7 av densamma. Det ska bli kul att höra hennes utvärdering. Kanske kan jag t o m få henne att skriva ett gästinlägg här på bloggen. Annars får jag helt enkelt ta att prova menyn själv!

katteniladdan

Vi har spenderat en hel del tid ute på lotten (och kommit i samspråk med diverse mer och mindre berusade grannar. Vad hände med lägenhetsliv som isolerat och anonymt leverne?). På balkongen syns konsekvenserna: mer katt än ätbart i lådorna i år. Hittills. Det ska bli kryddor under tassarna snart, men just nu läggs krafterna på frilandet, där nu alltså resultat börjar synas. Rädisorna (nedan, höger) är först upp av det lilla vi planterat så här långt, och i söndags kunde jag även skymta pyttelite grönt i salladsraderna.Radisa

Dessutom har jag fått ett tillskott till min odling! Av Jennyhelga fick jag en (ev två) grön exotisk skönhet som hon drivit upp från frö: en läcker liten (än så länge) Jicama, tusen tack för den! Jättespännande! Den får dock bo inomhus lite till, eftersom vi hade frost härom natten. Jicama (hee-kah-mah) – ‘Mexican Potatoe’ eller ‘Mexican Turnip’ – härstammar från lite varmare klimat, så vi får se hur den klarar sig hos oss. I varmt och gynnsamt klimat kan det bli en stor växt, som får en knöl på upp till 20 kg (!) som ska vara ätbar både rå och tillagad, som jag förstår det. Resten av plantan är tydligen väldigt giftig.

Jag tror mig ha läst på ett forum att folk åt de bönor plantan får medan de är unga*, men såg sedan på ett annat ställe att bönorna bör plockas bort så att inga barn – eller andra nyfikna – råkar äta dem och bli förgiftade (potatis är för övrigt på motsvarande sätt giftiga ovan mark, med ätbara – kokta – knölar). Kanske bäst att hålla sig nedan jord helt enkelt. Min visa odlingskurslärare, Tora Råberg, rådde mig att kolla med Giftupplysningen i vilket fall innan någon del äts, vilket kan vara klokt då den enda kunskap jag har i frågan kommer från forum och annat skrivet på nätet. Först måste ju plantan hur som helst överleva till vuxen ålder. Skulle vara intressant att höra hur det går för plantans syskon i Malmö framöver. Så här ser min Jicama ut idag, 21a april:

Jicama

Raw-fikan, min 3e i ordningen, hölls på restaurang Astrid och aporna: Kök, där vi testade raw-bollar. Lite annan smak på dem den här gången: kanske annat recept, eller åtminstone en ny krydda. Ärligt talat inte lika goda som sist, vilket dock kan ha berott på att den jag fick tag på var lite torr. Men jag klagar inte. De har iaf något raw på menyn. Det lät också som att det fanns möjlighet till smoothies (slut för dagen när vi var där), om man bad dem ta bort vegmjölkprodukten. Mycket trevlig pratsstund med både nya och gamla bekantskaper. Det gör verkligen under för inspirationen med träffar! Hoppas att det blir fler i vår. Ikväll är det planerat raw-chili på groddade linser.

Annonser

~ av eanie på 21 april 2009.

6 svar to “Inspirationspaus”

 1. En av kusinerna har flippat ut och börjat dra iväg i en kringelikrok! Den greppar desperat efter större växtkamrater att stödja sig mot så snart får den nog ha en pinne. De andra kusinerna är lite segare men de tar sig nog. En av dem ska få flytta in i föräldrarnas växthus hade jag tänkt. Men de vet de inte om än… :-)

 2. Det låter ju lovande! Jag planterade om i större kruka så det har nog gått åt lite energi till acklimatisering, men nu har även min börjat skjuta iväg lite smått. Den växer på höjden från mitten och bladen har blivit betydligt större.
  Den andra tveksamma som mest var en stjälk är fortfarande mest en stjälk. =)

 3. Hej!
  Jag har bott i Mexico ett par år och har ätit dessa jicamas där. Såg att ditt inlägg var från 2009, men jag måste ändå fråga, hur gick det med odlingen i vårt svenska klimat? Blev de goda? Jag funderar nämligen på att köpa med mig ett gäng fröer och så själv nästa gång jag åker. Jicama är ju en sån där växt som man kanske inte direkt gillar första gången man provar den, men som man sedan inser att man kommer sakna den dagen man flyttar till Sverige igen!

 4. Hej Jenni!

  Vad spännande med Mexiko och någon som är bevandrad när det gäller Jicama! Odlingen gick tyvärr inget vidare. En av de två plantorna blev uppsliten av katten och den andra dog när den kom utomhus. Jag gissar att den sattes ut för tidigt, även om vi tyckte att vi väntade länge.

  Plantorna fick jag av den här tjejen: http://ilovefruktsallad.wordpress.com/ som jag tror hade gott om plantor, så kanske hade hon mer framgång. Hon odlade på balkong men det kan ju ha blivit spännande resultat för det.

 5. Hej igen! Det var jag som skrev kommentaren angående jicamas tidigare… Jag har också en blogg, som tyvärr låg nere ett tag när kommentaren skrevs, men som jag nu har tagit upp igen! Har inte planterat några jicamas än, men det blir kanske i framtiden. Har däremot planterat en hel massa annat, bland annat mango. Kika gärna in på min blogg du också! MVH Chiliflake
  http://chiliflake.wordpress.com/

 6. Spännande med mango! Jag får ta och titta in hos dig :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: