Bovetekrisp

Lite müsliaktig känsla kan man få på frukusten med bovetekrisp. Du kan t ex äta dem som de är med lite mjölk (jag orkar inte skriva ‘mjölk’) eller med/till frukt eller bär som på bilden längst ner, eller varför inte smaksatta. 

Bovetekrisp

De är väldigt enkla att göra: blötlägg önskad mängd bovete (utan skal) över natt eller medan du är på jobbet. Skölj sedan noga. Blötläggningsvätskan blir ordentligt slemmig, så skölj på tills den tunnar ut. Låt rinna av i en sil och sprid sedan ut på bakplåtspapper på bakplåt eller, om du har investerat i en dehydrator, på motsvarande för den. Jag använder s k texflexsheet som brukar rekommenderas till dehydrator även i min ugn: som ett glatt bakplåtspapper, men som kan användas om och om igen med lite rengöring där emellan.

Har du mycket bovete på plåten kan det vara bättre att sprida ut dem på ännu en plåt istället eftersom torkningen då kommer att gå fortare. Annars är det bara att sätta in plåten i ugnen på så låg temp det går (dehydratorfolk vet bäst hur era sådana funkar) och glänta lite på luckan så att fukt kan smita ut. Det tar några timmar, 4-5 kanske. Rör runt och känn efter emellanåt. Behöver du iväg nånstans är det bara att stänga av ugnen och låta bovetet självtorka ett tag, och sätta igång ugnen när du är hemma igen om det behövs.

Det är den enklaste varianten. Du kan självklart också smaksätta bovetekrispen med t ex kanel eller nypon eller annat innan du torkar, eller smaksätta din mjölk. Choklad t ex. Mmmm. Gott och krispigt. Förvaras torrt och i rumstemp.

Bovetemusli

Annonser

~ av eanie på 20 mars 2009.

3 svar to “Bovetekrisp”

  1. […] och mängd banan. Ytterligare en variant är att äta fruktgröten till rostat/torkat bovete. Se här hur du gör […]

  2. Måste den ”rostas”?? Man kan inte äta den direkt efter blötläggningsproceduren?

  3. Jovisst, du kan äta den direkt efter blötläggning. Det blir dock ett ganska annorlunda resultat än om du ‘rostar’ det, så det beror på hur du vill ha ditt bovete. Mer krisp efter rostning, därav namnet ‘Bovetekrisp’. Annars ‘Blötlagt bovete’ eller annat mer fantasifullt namn. =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: