Portlaksallad

Portlak var ett spännande nytillskott i grönsakslådan. Lite fet till konsistensen, slemmig skulle jag säga om det inte lät läskigt (för det är den inte), lite som… nja, kommer inte på nåt. Det jag kommer att tänka på är harsyra – som också är god i sallad när den finns att jaga i skogen – men den är mest lik utseendemässigt och knappt det. Portlaken är lite åt det syrliga hållet i smaken, men inte riktigt som harsyra; mildare, rundare.

Grön och fin med långa tunna stjälkar. Rik på omega 3 och E-vitamin. En trevlig bekantskap som är välkommen åter. Blev en liten sidosallad:

Portlaksallad

Delvis närodlat: portlak och äpple, därtill en tomat och påströdda hampafrön mer långväga. Simple-gal-dressing: limesaft, salt och solrosfrönolja. Den senare kallpressad från Kung Markatta, inte nödvändigtvis raw (har inte kollat upp den). Detsamma gäller hampafröna. Jag har frågat fröken Voltaire – använder hennes just nu – personligen om rawheten (högg henne på ICA när hon gjorde demo i höstas. Hon såg ensam ut), och inte heller hon visste. Tydligen är det svårt att veta om något är raw, eftersom tempen t o m vid soltorkning kan gå över styr. Vill du vara säker på raw bör du nog köpa med ”raw” på förpackningen och inte ens då är det alltid raw ryktas det. Nåja, hårklyverier. Hampafrön är gött nyttigt oavsett.

Annonser

~ av eanie på 05 mars 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: