Rå vinter

Februari har nästan hunnit passera redan. I stort är raw-läget tämligen likt januaris, vilket knappast är överraskande. Äkta Vara-hemsidan har tagit bort rödkålen från den ena månaden till den andra, men vi har fått lokalodlad rödkål i vår lantlåda två veckor i rad nu, så helt kört kan det inte vara. Inför mars tar de bort brysselkål, rättika och svartrot också så det gäller att njuta av dem nu.

Bryssel

Brysselkål är ju så gott. Och funkar fint rå, så vi behöver inte oroa oss för att överkoka/ånga och få så där halvslabbigt och läskigt mos som gör att det här ofta är mindre omtyckt mat (brysselkål och överkokt broccoli. Örk).

Halvera, klyfta, eller hugg av nedersta stammen och lösgör bladen. Vackra att äta så t ex i en sallad, blad för blad eller ytterblad och de innersta minihuvudena intakta att knapra på.  Läs mer om hur du hittar fina brysselhuvud på VeganYumYum, en av mina favvo-veg-bloggar (jag har ett antal. Ska lista dem nån gång nånstans). Den är så vacker, maten är så läcker. Tyvärr är där inte mycket raw, utom möjligen den här, men många fina bilder och mycken skaparglädje.

För februari/mars har också Citybondens handbok mer eller mindre samma rekommendationer som för januari: rotfrukter; jordärtskocka, gul- & rödbeta, kålrot, vitkål, palsternacka mm. Att undvika: sallad, tomat, gurka och gul zucchini/squash (grön? Därom förtäljer inte Citybonden).Rotfruktsallad

Jordärtskocka är sedan kokta tider en favorit hos mig. Den här veckan tänkte jag använda dem till att göra nudlar på. Vill också tipsa om ännu ett recept med säsongsanpassad lokalodlingspotential från Palmcrantz/Liljas Raw Food på svenska. De kallar den Saftiga rotfruktsalladen:

Annonser

~ av eanie på 22 februari 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: