Juice: blåbär-äpple

Ett väldigt enkelt juicerecept som går att göra på närodlade varor även så här års, om du har turen att ha blåbär kvar i frysen från höstens plock. Annars finns det svenska KRAV-blåbär i frysdiskarna, som dock ibland – och varför väljer fabrikören en sådan lösning?! – packas i Polen. Att istället välja polska bär torde ge halva transportsträckan.

Goda svenska och även danska äpplen finns också att hitta, och dessa tror jag inte ska ha varit på semester i Polen, men vem vet i dessa chartertider.

  • 125g blåbär, färska eller frysta
  • 250g äpple

Detta är ett av recepten från 100 härliga hälsodrycker-boken som jag närstuderade under januari. Instruktionerna är tyvärr något otydliga: pressa ur äppeljuicen och kör i mixer tillsammans med bären. Jag valde att tolka detta som att jag inte behövde ha fram juicern och mixern utan kunde ta allt i mixern. Det blev väldans mycket fluff i drinken – 2 stora glas totalt men bara hälften var egentlig juice. Jag skulle rekommendera att välja juicern för att få ut mer saft,  och helt skippa mixern (om du nu inte råkar vara diskfantast, i vilket fall jag skulle föreslå båda, det är nog så receptmakarna menat).

Jag tror att blåbären funkar i juicern också om de inte är stenhårda och du packar röret väl. En ännu bättre idé tror jag är att juica äpplena och helt enkelt mosa blåbären med en gaffel (eller stavmixer om du trots allt vill ha lite elektricitet) och sen röra samman de två.

Jag vill dessutom göra ett ingredienstillägg: lite agave eller annat föredraget sötningsmedel, men det är så klart en smaksak.

Både äpplen och blåbär är bra för magen. Ett äpple och en handfull blåbär om dagen.. heter det ju (eller hur). De är inflammationshämmande och bra vid orolig mage och matsmältningsbesvär. Äpplen tros också ge friska luftrör, och minskad risk för astma, hjärt-kärlsjukdomar, åldersdiabetes och cancer. Samtidigt är många som har björkpollenallergi tydligen överkänsliga mot äpplen. Märkligt samband.

Blåbär å sin sida sägs vara bland det nyttigaste man kan äta. Även de motverkar cancer av olika slag och är är bra för urinvägar, nattsyn, hjärna, hjärta och hud (du skulle säkert lika väl kunna ha fluffet från drinken i fejjan. Jag har inte provat dock). Blåbär ligger högt på ORAC-listan (högst bland bären, tätt följt av björnbär). Antioxidanter är bra mot fria radikaler, men blåbär innehåller också höga doser C- och E-vitamin bl a.

Både blåbär och äpplen behåller sina näringsämnen väl vid längre tids förvaring – blåbär bäst/längst i frys, men de användes förr också som konserveringsmedel när man torkade kött, tydligen.

Annonser

~ av eanie på 04 februari 2009.

2 svar to “Juice: blåbär-äpple”

  1. Hej!

    Välkommen att registrera din intressanta blogg på VeggieToppen!
    http://www.veggiemind.com/veggietoppen

    Med värme / Jonas

  2. Åh, tackar. Känns ärofyllt =) Tack för titten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: