Klimatmat

Det finns massor av anledningar till varför folk börjar bli intresserade av och äta raw food. En av de vanligaste är hälsan, en annan compassion/medkänsla; att man vill leva i samspel med naturen och sin omgivning. Många av oss vill inte heller livnära oss på djur och bidra till det lidande de tyvärr ofta får utstå för oss människor. Ytterligare en aspekt på raw food är också att det är en förhållandevis miljövänlig livsstil. Jag läste någonstans att ‘vanlig’ mat ofta upphettas 5-6 gånger, i olika led, innan den slutligen hamnar i din mage. Själv står du förmodligen bara för den slutgiltiga tillagningen (och möjligtvis återupphettning av ev rester). Till all upphettning och behandling kommer sedan förvaring, transporter mm som alla på sitt sätt medför miljöpåverkan.

Men raw food-livsstilen ska då alltså (kunna) vara en av de mer miljövänliga sätten att leva. Det är emellertid sällan de sidor som inte är så miljövänliga tas upp: all tropisk frukt vi äter, alla avokados och superfoods mm; hur långt de transporteras t ex. Det går att lokalanpassa raw food-livet åtskilligt. Det är svårare här i kalla Skandinavien än i Kalifornien, det medges, men jag tänkte ändå försöka undersöka VAD vi kan göra, även om det bara är småsaker här och där. Jag har inga ambitioner på att bli locavore i det här läget eller ens konsekvent – det kommer att slinka ner en hel del bananer även framöver – men kommer att ta upp diverse på ämnet i ett försök att applicera miljöperspektiv på raw foodandet.

En av de saker som påverkar miljön allra mest är den mat vi köper och äter. Det är därför värt att tänka efter när man handlar; välja och prioritera, inte bara ekologiskt för hälsans och smakens skull som de flesta raw foodare är vana vid, utan för miljön; vår underbara, vackra natur – och i förlängningen för vår egen skull.

Förutom ekoshoppande kan man även minska sin negativa påverkan, det ‘footprint‘ man lämnar efter sig, genom att försöka se till att så mycket som möjligt av det man handlar är odlat lokalt och inte transporterat långa sträckor. Kan man odla själv är det på många sätt ännu bättre; mycket mer närodlat kan det inte bli… (det gäller självklart även sådant vi inte äter; kläder, hälsoprodukter, saker, men det får bli ett annat inlägg).

Men det är inte alltid så lätt att shoppa klimatsmart. Tomater är ett klassiskt exempel som visat att det ibland är miljövänligare att handla solmognade som transporterats från Spanien än sådana som växt upp i oljeuppvärmda drivhus i Sverige (även om flera håller på att lägga om till uppvärmning via solceller). Så hur ska man då välja? När det är så många bud och de dessutom ändras är det svårt att veta vad som är minst illa. Man kan ju självklart försöka hålla sig uppdaterad, men en sak som också hjälper från miljösynpunkt är att anpassa sitt ätande efter respektive årstid/säsong. Sen har vi naturligtvis inte samma frukt och grönt, och inte samma säsonger som de har i andra delar av världen – utbudet här kan kännas magert i jämförelse. Men ett steg i rätt riktning är trots allt en bra början.

Vad kan man då få tag på som odlats i Sverige (eller Danmark för oss som bor i söder) i januari? Det kan tyckas bistert men bland det som rekommenderas finns kål; vit-, röd–, grön- (om du kan få tag på den; grönkål är tyvärr ofta putsväck från butikerna efter nyår – varför?!) och bryssel-. Rotfrukter generellt, lök, morötter, rödbetor osv. Och en massa till som dock inte alltid gör sig jättebra råa. Se här om du vill läsa mer. Massor att välja mellan med andra ord!Kingsolver

Ett tips till den som vill lära sig mer om hur man kan anpassa kost och livsstil efter miljön är att låna hem Henrik Franckes Citybondens handbok, som innehåller årstidstips, recept mm. Det är en snabbläst liten bok som lättförståeligt beskriver hur vi själva kan minska vår miljöpåverkan. En annan intressant bok för den som vill läsa om och få inspiration till lokalshoppande och framför allt egenodling är Barbara Kingsolvers bok Animal, Vegetable, Miracle. Se även familjen Kingsolvers hemsida.

Jag tänkte försöka laga lite januariraw och se vad jag kan åstadkomma. Blir det gott lägger jag upp det här som tips.

Juice1Här är första favoriten (eget recept, ger ca 2 glas), gjord på svensk morot (ca 6st) och rödbeta (1st), och importerad ingefära (skalad – för juicerns skull, 1-1½cm) samt lite citron kört genom en råsaftcentrifug. Jag har en Philips HR1861, som jag är väldigt nöjd med; dock utan att ha mycket att jämföra med. Du kan även/istället köra ingredienserna i en mixer och sen sila bort genom sil eller nötmjölk/groddpåse. Har du en Vitamix eller liknande powermixer tror jag du kan skippa silandet.

Annonser

~ av eanie på 18 januari 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: