Lavendelkaka

Den här lavendelkakan serverade vi till efterrätt på en middag för ett tag sedan. Somrig och lite syrlig blev den ett uppskattat inslag som nog kommer att testas igen med fler smaker.

Raw lavendelkaka, 4-6 portioner

Bottnen kan förberedas före fyllningen och frysas med den, eller göras precis före servering och monteras ihop med fyllningen då (se nedan).

botten

  • 3,5 dl mandel, blötlagd 4-8 h om du har tid. Mandeln blir lite mjukare och så klart fuktigare vid blötläggning.
  • 1-2 msk agave, alternativt honung

Blötlägg mandlarna. Skölj den blötlagda mandeln innan användning och låt vattnet rinna av. Häll mandeln i en matberedare och hacka sönder den. Tillsätt agaven lite i taget och blanda. Smaka av. Massan fylls sedan i bottnen på en springform i samma storlek som används för fyllningen. (Se mer nedan.)

fyllning

  • 1 dl macademianötter
  • 3 dl cashewnötter
  • 3 färska dadlar
  • 4-5 msk limejuice
  • 4 msk agave, alternativt honung
  • 1 tsk torkad lavendel
  • ½ tsk äkta vaniljpulver
  • ½ tsk salt
  • 5 msk kokossmör/olja, smält

Mal nötterna till ett fint mjöl i en kaffe- eller nötkvarn. Häll över mjölet i en matberedare och tillsätt övriga ingredienser; den smälta kokosoljan sist, gärna medan maskinen är igång om du har en maskin som tillåter detta. Häll över massan i en springform – på bottnen om den är gjord, annars i en ren form klädd med plastfolie för att göra fyllningen lättare att få ur. Banka formen lätt i bordet för att slå ur luftbubblor, och ställ den sedan ett par timmar i frysen för att stelna.

Ta ut tårtan ca en kvart före servering. Fyllningen kan tas ur formen och läggas på en tallrik för att tina upp något. Gör under tiden bottnen om du inte redan gjort den, fyll den i springformen och lägg sedan på den halvtinade fyllningen ovanpå den och tryck till lite lätt. Servera.

About these ads

~ av eanie på 18 september 2011.

4 svar to “Lavendelkaka”

  1. Vilken härlig kaka. Har aldrig sett att man kan köpa torkad lavendel det ska jag titta efter.

  2. jag köpte min på en marknad, men tror det kan finns på lite blandade ställen. När jag får slut ska jag torka egen från buskar i trädgården.

  3. Detta måste jag testa! Lycka till i smoothieutmaningen, vårfavorit här hemma är just nu med mango och kardemumma. Gött!

  4. Tack Tina! Mango och kardemumma låter grymt gott ihop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: